torstai 31. tammikuuta 2019

Journalisti-lehden uutispommi

Journalisti-lehti räjäyttää pääkirjoituksessaan melkoisen pommin.

"Tiedotusvälineiden on aika tunnustaa itselleen ja suomalaisille, että journalistiset valintamme vaikuttavat vaaleihin merkittävästi, halusimme sitä tai emme."

"Puolueiden ja ehdokkaiden viestintä, sosiaalinen media ja tulevan kevään tapahtumat muokkaavat tietenkin äänestyskäyttäytymistä. Kaikkein merkittävin muokkaaja on kuitenkin edelleen se, mitä tiedotusvälineet päättävät käsitellä ja millä näkökulmalla."

"Journalistit ja tiedottajat ovat poliitikkojen ohella avainasemassa siinä, millaisen eduskunnan Suomi huhtikuussa saa. On turha väittää, että medialla olisi pelkkä raportoijan rooli. Me vaikutamme äänestystulokseen ja siihen, millä teemalla vaalit käydään."


https://www.journalisti.fi/…/me-ptmme-mist-vaaleissa-puhut…/

Mää ole niinku klapil päähä lyäty! Meidän luotettava ja riippumaton media vaalivaikuttamasssa ja vielä merkittävästi! Eikä erästä veellä alkavaa valtiota mainittu missään!

Tuosta kun tokenin, niin rupesin pohtimaan, että minkäköhänlaista vaikuttamista tiedotusvälineiltä on luvassa.

Minkälaisia ihmisiä nämä journalistit ovat? Mitkä ovat heidän arvonsa? Miten vaaleihin vaikutetaan?

Katsotaan kahta toimittajien puoluekannoista tehtyä tutkimusta, kenties saamme niistä osviittaa.

Vuonna 2012 Sunnuntaisuomalaisen teettämässä kyselyssä 284 toimittajaa kertoi viime vaalien äänestysvalinnoistaan (Yleisradio, Helsingin Sanomat ja Iltasanomat jättäytyivät tutkimuksesta pois.)

Suosituin puolue oli vihreät 26 prosentin kannatuksella ja seuraavaksi suosituin kokoomus 18 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisia oli äänestänyt kaksi prosenttia. Miltei puolet vastanneista, 44 prosenttia, ilmoitti, ettei koskaan äänestäisi perussuomalaisia. Kyselystä kävi myös ilmi, että toimittajat olivat merkittävän arvoliberaaleja, sillä 79 prosenttia kannatti sukupuolineutraalia avioliittolakia.

https://yle.fi/uutiset/3-6225996

Vuonna 2016 julkaistussa Politiikka-lehden artikkelissa käsiteltiin Tampereen yliopiston opiskelijoille viime eduskuntavaalien aikaan tehdyn kyselyn tuloksia.

https://www.suomenuutiset.fi/nyt-se-on-tutkittu-journalist…/

Journalistiikan ja viestinnän opiskelijoista vihreitä kannatti peräti 47,7 prosenttia ja vasemmistoliittoa 27,3 prosenttia. SDP:lle jäi kolmas sija 11,4 prosentin kannatuksella. Kukaan kyselyyn vastanneista 44:stä journalismin opiskelijasta ei kertonut kannattavansa perussuomalaisia tai kristillisdemokraatteja.

”Onko huhtikuussa luvassa ilmastovaalit? Maahanmuuttovaalit? Terveysvaalit? Köyhyysvaalit? Vanhustenhoitovaalit?” kysyy Journalisti-lehden pääkirjoitus.

En osaa edelleenkään yhtään sanoa, jäämme jännityksellä odottamaan!

(Vaikka en mielipidevaikuttava toimittaja olekaan, uskaltaudun kuitenkin nöyrästi ehdottamaan; miten olisi itsenäisyysvaalit?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email