tiistai 2. lokakuuta 2018

Markkinat tuomarina


Markkinat, tuo armoton, mutta aina yhtä absoluuttisen riippumaton tuomari, rankaisee niitä, jotka ovat syyllisiä ja palkitsee niitä, jotka ovat sen ansainneet.

Jos sattuu, on markkinoiden soimaaminen sama kuin syyttäisi painovoimaa mökkinsä katolta putoamisesta.

Kuitenkin, parhain ja puolueettominkin tuomari tarvitsee neuvonantajia.

”Markkinareaktiot Italiaa kohtaan eivät ole olleet kivoja, ja se on oikein. Italia on nyt törmäyskurssilla Brysselin kanssa, ja Euroopan komissio on epäilemättä hyvin kriittinen tehdyille päätöksille. Lisäksi S&P ja Moody’s laskevat todennäköisesti Italian luottoluokitusta yhdellä pykälällä”, Fidelity Internationalin sijoitusjohtaja Andrea Lanelli kirjoitti perjantaina sijoittajakirjeessään.

Saksalaiskomissaari Günther Oettinger puolestaan totesi toukokuussa, että "markkinat opettavat nyt italialaisille, kuinka äänestää oikein."

Joskus markkinat tarvitsevat kuitenkin hieman apua päätyäkseen parhaaseen mahdollisen ratkaisuun, kuten muistamme Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) työntekijöiden IMF:n Euroopan osaston päällikön Poul Thomsenin ja IMF:n Kreikan valtuuskunnan johtajan Delia Velkouleskousen 19.3.2016 käymästä vuodetusta puhelinkeskustelusta.

Keskustelussa Thomsen ja Velkouleskous totesivat, että Kreikassa tulee jälleen toteuttaa 2015 kesäkuun kaltainen ”tapahtuma”, finanssi– ja pankkikriisin välitön uhka, jotta Kreikka ja Saksa saadaan taipumaan sen ehtoihin.

Kreikka täytyi saada hyväksymään IMF:n vaatimat laajemmat heikennykset eläkkeisiin ja työehtoihin ja Saksan täytyi hyväksyä sen ehdottama Kreikan velkajärjestely.

He keskustelivat myös ”tapahtuman” ajoituksesta, johon he näkivät olevan vaikutusta Iso-Britannian kesäkuussa järjestettävällä EU-eroa koskevalla kansanäänestyksellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email