maanantai 17. syyskuuta 2018

Ilmastonmuutoskonsensuksesta

Oletko huolissasi ilmastonmuutoksesta? Koetko syyllisyyttä hiilijalanjäljestäsi? Kenties olet jo muuttanut elintapojasi, jättänyt lentolipun ostamatta, maksanut hiilidioksidipäästöjesi nollauksesta ja ehkä jopa pohtinut onko lapsen hankkimatta jättäminen uhraus, jonka olet valmis tekemään osallistuaksesi planeetan pelastamiseen. Olethan päivittäin lukenut mediasta, ettei enää ole epäilystäkään, etteikö ihminen olisi katastrofaalisen ilmastonmuutoksen taustalla. Tiedeyhteisö on asiasta 97-prosenttisesti yksimielinen.

Näin ei kuitenkaan ole, tiedeyhteisö ei ole aiheesta yksimielinen. Usein viitattuun lukuun päästiin, kun laskuista jätettiin pois tutkimukset, jotka eivät olleet osoittaneet tai maininneet lämpenemisen syytä tai olivat ilmaisseet kannanototon, että ihmisen rooli nykyisessä lämpenemisessä on epävarma tai määrittelemätön.

Kun nämä otetaan laskuihin mukaan, on konsensus enää 33 – prosenttinen. Kun laskelmat tehdään vain niistä tutkimuksista, joissa yksimielisesti ollaan sitä mieltä, että ilmastonmuutos johtuu vain ja ainoastaan ihmisistä, putoaa konsensus 0,5 – prosenttiin.

Aihetta avaa Aalto-yliopiston dosentti Antero Ollilla: http://aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253999-ilmastonm…

Jos kerran tiedeyhteisössä ei ole todellista konsensusta ihmisestä ilmastonmuutoksen aiheuttajana, niin voiko olla, että myös näkemys hiilidioksidista, tuosta elämälle välttämättömästä kaasusta, ilmastonmuutoksen aiheuttajana, olisi mahdollisesti edelleen epävarma?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email