maanantai 19. helmikuuta 2018

Tarina vaaleista

Jos sinulla on hetki aikaa, kerron sinulle tarinan.

Rauhaa rakastavassa pohjoisessa tasavallassa nimeltä Suomi valmistauduttiin presidentinvaaleihin. Koko sen ahkera ja rehellinen kansa odotti suurta juhlapäivää, jolloin jokaisella täysi-ikäisellä miehellä ja naisella oli mahdollisuus antaa äänensä vapaissa vaaleissa.

Sillä välin katala totalitaarinen naapurivaltio Venäjä punoi juoniaan ja aikoi hyökätä pahaa aavistamattoman Suomen kimppuun! Suunnitelmaa hiottiin erään moskovalaisen bunkkerin hämyisten lamppujen alla pitkään, kunnes vihdoin kaikki oli valmista.

Juoni esiteltiin itselleen maan ilkeälle johtajalle Vladimir Vladimirovitš Putinille. Hikikarpalot valuivat noroina pitkin ryhmänjohtajan selkää, kun hän puhutteli päämiestä. ”Lähetämme parhaan miehemme, Igorin, salaiselle tehtävälle Suomeen,” hän sanoi ja pyyhki otsaansa. ”Annamme hänelle mukaan tietokoneen, suomalaisen henkilöllisyyden ja 1500€ kovaa länsivaluuttaa. Laitamme vaalit ja koko maan sekaisin! Emme voi epäonnistua!” *

Pitkään Putin istui hiljaa ja näytti siltä kuin hän ei aikoisi sanoa mitään. Yhtäkkiä Kremlin pääsalin täyttyi venäjänkielisistä käskyistä: ”Hyväksytty! Toimikaa!” Miehen äänestä kuuli, ettei hän huutanut ensimmäistä kertaa. Kun kaiku ei enää kimpoillut marmorilla ja kullalla päällystetyssä salissa, huitaisi presidentti kädellään ryhmälle merkin poistua.

Ja niin suunnitelma pantiin täytäntöön. Igor haki viisumia Suomen Moskovan konsulaatista, jossa ystävälliset, mutta niin naiivit, virkailijat sen hänelle auliisti myönsivät. Portit länteen olivat auki!

Laskeuduttuaan Helsinki Vantaan lentokentälle, Igor ei aikaillut tehtävänsä toteutuksessa. Hän kirjautui jo lentokentällä sisään Facebookiin ja loi sinne profiilin uudella henkilöllisyydellään. ”Matti Toivonen, erinomaista, kukaan ei arvaa todellista taustaani,” myhäili Igor ja kirjoitti ensimmäisen päivityksensä: ”Haavisto on roisto ja hänet pitäisi pidättää!” Se sai heti kaksi tykkäystä. Igor joi kulauksen kahvistaan, hymyili ja raportoi operaation edistymisestä Moskovaan.

Ja niin tuli vaalipäivä ja kansa kerääntyi sankoin joukoin äänestyspaikoille antamaan äänensä. Päivän kääntyessä iltaan kokoontuivat he tv-vastaanottimiensa ääreen jännittämään tuloksia. Vaalihurmaa ei vähentänyt se, että presidentiksi valittiin odotetusti koko kansan rakastama istuva presidentti.

Kaikki oli hyvin, tai ainakin niin olisi voinut kuvitella. Kalvava epäilys ei kuitenkaan jättänyt kansakuntaa rauhaan. Jokin oli muuttunut, aiemmin niin yhtenäinen ja iloinen kansa vaelsi nyt pitkin harmaita katuja päät painuksissa ja toisiaan vihaisesti mulkoillen.

Maan kirkkaimmat mielet ymmärsivät, että jotain oli tehtävä. Media, keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi ryhtyivät töihin. Ne vannoivat, etteivät jättäisi kiveäkään kääntämättä, ennen kuin olisi selvitetty, mikä karmea kohtaloa Suomea oli kohdannut.

Kuukaudet vierivät ja koko viisimiljoonainen kansa odotti tutkimusten tuloksia henkeään pidätellen. Viimein koitti kohtalokas päivä ja tiedot julkaistiin salamavalojen räiskyessä. Todellisuus oli vielä kauheampia kuin oltiin osattu pelätä: venäläinen mies oli luonut päivityksiä someen ja mainostanut niitä 1500 eurolla.

Kaikki ymmärsivät, ettei mikään ollut niin kuin ennen. Suomi-neito oli hyväuskoisena avannut ovet pyhimpäänsä ja tullut hyväksikäytetyksi. Demokratia oli raiskattu! Sosiaalisen koheesion kangas oli revitty keskeltä kahtia! Ei ollut takeita tokenisiko maa enää koskaan entiselleen.

Mikä on tarinan opetus?

Jos tarina on mielestäsi uskottava kuvaus mahdollisista tosielämän tapahtumista, on syytä epäillä, että kykysi itsenäiseen analyyttiseen ajatteluun on heikentynyt ja mahdollisuutesi erottaa sepitetty tarina reaalimaailman tapahtumista on estynyt.* Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin sekaantumisesta syytetyt venäläiset ostivat Facebookissa mainoksia 100 000 dollarilla. Suomen väkilukuun suhteutettuna tämä on 1500 euroa. Syytettyjä venäläisiä on 13, joka on suomen väkilukuun suhteutettuna 0,2 henkilöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email