sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Donbassin konfliktin eskalaatio, 29.1.2017

Donetskin lentokentän ja sen lähialueiden pommitus alkoi tänä aamuna noin klo. 06:00 ja jatkui kiivaana miltei kaksitoista tuntia.

Tällainen pitkälle päivään jatkuva pommitus on poikkeuksellista, en ole sellaista neljän kuukauden alueella oleskelun aikana kohdannut.

Geopoliittisilla muutoksilla on suoria vaikutuksia Ukrainan konfliktiin. Olemme viime aikoina saaneet kuulla lukuisten poliitikkojen lausuntoja, joissa on sivuttu tai suoraan vaadittu Venäjän-vastaisten pakotteiden purkamista. Nämä viitoittavat tietä konfliktin rauhanomaiseen ratkaisuun.

Viime yönä myös Yhdysvaltain presidentti Trump keskusteli Venäjän presidentti Putinin kanssa ja tämän puhelun sisältö määrittää myös pitkälti konfliktin suuntaa. Alustavat tiedot kertovat heidän keskustelleen rakentavassa sävyssä mm. Ukrainan konfliktista. Tämä on Kiovan pahin painajainen.

Ukrainan joukkojen kärsittyä nöyryyttävät tappiot kesällä 2014 ja alkutalvesta 2015, oli länsi (Ukrainan vallankaappausjohto, NATO, EU, valtamedia) pakotettu kertomaan tälle syy. Syytettiin Venäjää, sillä se, että Donbassin itsepuolustusjoukot, eli ”separatistit ja terroristit” olisivat kyenneet pysäyttämään Ukrainan armeijan etenemisen, ei sopinut valittuun kerrontaan.

Kun tämä valhe kaatuu, kaatuu sen mukana koko sodan oikeutus ja tarina. Jokaiselle käy ilmi, että tosiasiassa Kiova käy sotaa omaa kansaansa vastaan, joka vain seisoo paikoillaan kotiensa edessä ja puolustautuu hyökkääviä joukkoja vastaan.

Suurimman ongelman muodostavat syvästi aivopestyt hakaristilippuja heiluttelevat ja ukrainalaisten miljardööri-oligarkkien rahoittamat ääri-nationalistit, nk. vapaaehtoispataljoonat, jotka vasta sodan aikana liitettiin viralliseksi osaksi Ukrainan armeijaa.

Vaikka Ukrainan armeijalle annettaisiin käsky lopettaa tulitus ja vetäytyä DPR:n ja LPR:n rajoille, niin on oletettavaa, että sillä olisi yhtä vähän vaikutusta ääri-nationalisteihin, kuin jos Aleppon fanaattisimpia Jihadisteja olisi pyydetty jättämään Aleppo. He eivät antaudu tai vetäydy.

Tämä tekee tilanteesta vaarallisen, sillä vaikka geopoliittiset muutokset tukisivat rauhanomaista ratkaisua, paikalliset Jihadistit saattavat turvautua epätoivoisiin tekoihin ja heidän silmissään koko Donbassin kansa, myös siviilit, ovat vihollisia, ’vääräuskoisia’ moskaleita eli ryssiä, joiden ainoa palkka on kuolema.


~

Pommituksen ääniä puolalaisen valokuvaajan Dawid Hudziecin kuvaamana:


DONi News Agencyn toimittajan Christelle Neantin raportti pommitetuilta asuinalueilta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email