tiistai 29. marraskuuta 2016

Lännen Venäjä-suhde muutoksessa

Trump on valinnut kansallisen turvallisuuden neuvonantajakseen kenraali Michael Flynnin, joka on esiintynyt venäläisellä RT-kanavalla ja esittänyt näkemyksiä, joiden mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän tulisi tehdä yhteistyötä Syyriassa ja että Yhdysvaltojen tulee yhdistää kansallinen turvallisuusstrategiansa Venäjän kanssa.

Toiseksi kansallisen turvallisuuden neuvonantajakseen Trump on nimittänyt Kathleen McFarlandin, joka sanoi vuonna 2013, että Putinille kuuluisi antaa Nobelin rauhanpalkinto hänen estettyään Obamaa hyökkäämästä Syyriaan.

Yksi Trumpin ulkoministeriehdokkaista Dana Rohrabacher tuki Krimin oikeutta erota Ukrainasta ja tapasi Venäjällä Vladimir Putinin uskotun miehen, joka oli määrätty Yhdysvaltojen Venäjä-vastaiselle pakotelistalle.

Ranskassa Francois Fillon löi kilpakumppaninsa Alain Juppen ja on yksi Ranskan seuraavien presidentinvaalien ehdokkaista. Fillon on luvannut poistaa EU-sanktiot Venäjältä. Hänen suosittu kilpakumppaninsa Le Pen taas on kertonut seisovansa donbassilaisten rinnalla.

Euroopan komission presidentti Jean-Claude Juncker kommentoi eilen kysymykseen Venäjä-vastaisista pakotteista, ettei Eurooppa ole riippuvainen Yhdysvaltojen politiikasta, se voi tehdä mitä se haluaa ja eurooppalaisilla on omat intressinsä hallittavina. Hän sanoo haluavansa nähdä Venäjän kanssa perinteisen viitekehyksen ulkopuolisen sopimuksen, sillä hänen mukaansa, ilman Venäjää, Euroopassa ei ole turvallisuusarkkitehtuuria.

Junckerin mukaan Venäjää tulee kohdella suurena entiteettinä ja ylpeänä kansakuntana. Hän sanoo meillä [eurooppalaisilla] olevan paljon opittavaa Venäjän syvyydestä, josta olemme tällä hetkellä hyvin tietämättömiä. Juncker kommentoi haluavansa käydä keskustelua Venäjän kanssa tasaväkiseltä pohjalta. Hän kommentoi, ettei Venäjä ole vain alueellinen valta ja tämän ymmärtämättömyyden olleen suuri virhearvio.

Ensi vuonna, suomalaiset saavat kuulla yllättävän, mutta huojentavan tiedon, ettei Venäjä hyökännyt Georgiaan, Krimille, Itä-Ukrainaan tai Syyriaan, eikä Venäjä ole hyökkäämässä Suomeen. Putin teki kaiken voitavansa estääkseen suursodan syttymisen Euroopassa ja Lähi-idässä ja saa tästä hyvästä osakseen suurta kansainvälistä kiitosta.


~

2.12.16, Yhdysvaltojen tulevan presidentin lausuntoja Donald Trumpin lausuntoja:

“Tulemme tekemään yhteistyötä jokaisen maan kanssa, joka on valmis liittymään ponnisteluihin ISIS:sen ja radikaalin islamilaisen terrorismin voittamiseksi.” Trump sanoi.

“Samaan aikaan harjoitamme uutta ulkopolitiikkaa, joka vihdoin oppii menneisyyden virheistä. Lopetamme hallintojen ja valtiojohtojen kaatamisen tavoittelun. Päämäärämme on vakaus, ei kaaos, koska haluamme jälleenrakentaa oman maamme, on sen aika."


Hän vannoi, että Yhdysvaltojen suhteet muihin maihin tulevat astumaan ”uuteen rauhan, ymmärryksen ja hyväntahtoisuuden aikaan,” hän sanoi.


http://tass.com/world/916297

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email