torstai 18. elokuuta 2016

Venäjä, Venäjä ja Venäjä

Seuraavassa taustoja ja pohdintaa itä-naapuriimme liittyvistä ja suomalaisia viime viikkoina puhuttaneista uutisista.Vladimir Putin vieraili Sauli Niinistön kutsumana Suomessa heinäkuun alussa. Vierailun yhteydessä Niinistö ehdotti Putinille, että Itämeren lentoturvallisuutta tulisi parantaa. Erityisesti hän painotti tarpeesta puuttua sotilaslentokoneiden ilman transponderia suoritettuihin ns. pimeisiin lentoihin.


Venäjä ilmoittikin elokuun alussa kutsuvansa Niinistön aloitteesta Itämeren maita syyskuussa Moskovaan keskustelemaan aiheesta.


Suomalaista valtamediaa kuluttava henkilö saattaa elää siinä ymmärryksessä, että Itämerellä lentelee ympäriinsä pimeinä vain venäläisiä koneita, jotka aiheuttavat toiminnallaan harva se päivä uhkatilanteita, ts. ”laittakaa nyt ne transponderit päälle, niin ongelma on ratkaistu, ei siihen mitään neuvotteluja tarvita”. 


Yleltä on kuitenkin muutama vuosi takaperin lipsahtanut uutinen, jossa Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Pasi Tammi kertoo myös Naton koneiden lentävän Itämerellä ilman transpondereita [1]. Nykyisessä uutisoinnissa tämä on puettu muotoon: Putin lisäsi ”että Naton jäsenmaiden sotilaskoneet lentävät myös transponderit pois kytkettyinä” [2]. Ja kuten tiedämme, hänen sanaansa ei ole tippaakaan luottamista. 


Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla, ettei sen tietojen mukaan kukaan kutsutuista maista aio osallistua Venäjän aloitteesta järjestettäviin tapaamisiin. Tällä viikolla myös ulkoministeri Soini ja Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin kertoivat, etteivät maat aio suostua ainakaan kahdenvälisiin tapaamisiin. 


Siis kerrataanpa: Niinistö näkee pimeiden koneiden muodostavan riskin Itämerellä -> hän esittää huolensa Putinille -> Venäjä kutsuu Itämeren maita neuvotteluihin -> maat kieltäytyvät. 


Mitä sanoo suomalainen media? Luonnollisesti se ei lipeä valitusta linjastaan, vaan jatkaa tutulla ja turvallisella ’Venäjä paha, Nato hyvä’ kerronnalla.
Putin juonii ehdotellessaan neuvotteluja, sillä ei muuta osaa ja maat ovat oikeassa kieltäytyessään niistä. Ei puolta positiivista sanaakaan Venäjästä yhdestäkään päämediasta, oli aihepiiri mikä tahansa. 

Niinistö tekee nähdäkseni suurmiespolitiikkaa erittäin hankalissa olosuhteissa. Hän nauttii kansan laajaa tukea (järisyttävät 89 % suomalaista on sitä mieltä, että Niinistö on suoriutunut tehtävistään hyvin [3], kun Putinkin joutuu Venäjällä tyytymään vain 80% kannatuslukuihin [4]), eikä media voi siksi avoimesti hyökätä häntä vastaan. 


Kuitenkin, joka kerta kun Niinistö millään tapaa lähestyy Venäjää tai Putinia muussa kuin hyökkäävässä sävyssä, oli kyseessä sitten itärajan pakolaiskysymyksestä tai Putinin kutsumisesta Suomeen, esittää media hänen epäonnistuneen tai ’antaneen periksi Venäjälle’. 


Niinistön on ärähtänyt häntä kohtaan esitetystä kritiikistä aikaisemminkin, mutta tänään Niinistö reagoi lehdistön väitteisiin astetta kovemmin. Hän oikoo Helsingin Sanomille osoitetussa ’myllykirjeessään’ suorasanaisesti virheellisiä väittämiä siitä, että hänen aloitteensa lentoturvallisuuden parantamiseksi olisi aiheuttanut ”hämmennystä” tai että tässä yhteydessä Suomen ulkopolitiikan toimintatavat eivät olisi selkeitä. [5] 


1. http://yle.fi/uutiset/ilmasotaopin_paaopettaja_itamerella_lentavien_venalaiskoneiden_maara_ja_kalusto_poikkeuksellista/7688497
2. http://www.hs.fi/kotimaa/a1467346821356
3. http://www.hs.fi/kotimaa/a146742652...
4. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-26/putin-s-approval-rating-is-down-to-80
5. http://www.presidentti.fi/Public/de...

 


Viime viikolla Krimillä, Venäjän ja Ukrainan rajalla, nähtiin kaksi välikohtausta, jossa sai surmansa ainakin yksi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n työntekijä sekä Venäjän armeijan sotilas. Venäjä ilmoitti ottaneensa kiinni seitsemän Ukrainan puolustusministeriön sabotaasista epäiltyä sotilasta. [1] 


Ukrainalaiset uutistoimistot välittivät tietoja, että kyseessä oli FSB:n ja Venäjän armeijan välisestä humalaisista yhteenotosta [2] ja kiinniotettu Venäjän mediassa esitetty Yevgeny Panov oli tosiasiallisesti Ukrainan alueelta kidnapattu linja-auton kuljettaja [3]. Uutiseksi nostettiin myös Interfaxin uutisoima sabotöörien oranssi teltta, joka osoittautui Internetin kuvapankin kuvaksi ja jonka nähtiin kyseenalaistavan koko Venäjän kuvauksen tapahtumista. [4]


Ukrainalaisten oma versio oli niin omituinen, että sen hallinto näyttää jääneen väitteineinsä yksin. Ensimmäistä kertaa nk. läntinen arvoyhteisö ei syyttänyt Venäjää yksipuolisesta aggressiosta, vaan Yhdysvaltojen varapresidentti Biden kehotti Ukrainan presidenttiä Poroshenkoa ”tekemään osansa välttääkseen tilanteen kiristymistä”. [5] 


Kiitos ja ylistys ovat taattuja, jos onnistut valtamerentakaisten ohjailijoidesi käskyissä, mutta jos epäonnistut, jäät yksin. Henkilöiden kuten Yhdysvaltojen entisen varaulkoministeri Victoria Nulandin, Naton entisen komentajan Philip Breedloven ja Yhdysvaltalaisen miljardööri George Soroksen, joiden osallisuudesta Ukrainan vallanvaihtoon ja äärioikeiston nostamiseen maan johtoon ja sen tukemiseen on kiistattomasti dokumentoitu. [6,7] 


Venäläiset mediat esittivät pidätetyn Yevgeny Panov haastattelun, jonka suomenkielisellä tekstityksellä varustetun version katsomista suosittelen kaikille [8]. Jokainen päätelköön itse puhuuko videolla kidnapattu bussikuski vai joku aivan muu. 


Suomalaisen valtamedian rintamalinja kuitenkin pitää! Mainilan laukaukset on mainittu ja Venäjän hyökkäystä pelätään taas asteen enemmän suomalaisilla turuilla ja toreilla. 


”Mutta Venäjähän valloitti Krimin? Kyllähän Ukrainalla on oikeus hyökätä valloittaakseen takaisin oman maansa!” 


Krimillä järjestettiin alkuvuodesta 2014 kansanäänestys, jonka tuloksena krimiläisistä 97% kannatti niemimaan liittämistä Venäjään.


”Älä jaksa, pienet vihreät miehet, venäläiset sotilaat, valtasivat Krimin, jonka jälkeen siellä järjestettiin tekaistut vaalit.” 


Kuinka moni uskoo, että Ukrainan hallinto olisi antanut kansanäänestyksen tapahtua ilman ulkopuolista väliintuloa? Siis sama hallinto, joka nyt lähettää räjähteiden kanssa sabotoimaan infrastruktuuria, jossa siviilien loukkaantuminen tai kuoleminen olisi ollut hyvin todennäköistä?


On myös huomattava, että sekä Ukrainalla, että Venäjällä oli Krimin alueella noin 20 000 sotilasta. Ukrainan kanssa solmitun sopimuksen mukaan Venäjällä sai olla 25 000 sotilasta niemimaalla sijaitsevassa Sevastopolin laivastotukikohdassa. Ukrainan sotilaista 10 000 siirtyi Krimin asukkaiden enemmistön eli Venäjä-mielisten siis Venäjän leiriin, 8 000 erosi Ukrainan armeijasta ja vain muutama tuhat siirtyi Ukrainan puolelle [9].

Ja vielä vuosi vaalien jälkeen, saksalaisen mielipidemittaustoimiston tekemän tutkimuksen mukaan 93% krimiläisistä oli Venäjään liittymisen kannalla [10]. Myös Yhdysvaltalainen ajatushautomon Pew Research Centerin tekemässä kyselyssä 91% haastatelluista piti äänestystä vapaana ja avoimena ja 88% oli sitä mieltä, että Ukrainan hallinnon tulisi hyväksyä tulos. [11] 


Ilma on lännessä kaksinaismoralismista sakeanaan; Kansa äänesti Skotlannissa itsenäisyydestä. ”Demokratia on ihanaa!” Kansa äänesti Krimillä Venäjään liittymisestä. ”Ryssä saatana on hyökännyt Ukrainaan!” 


Pohditaan tilannetta kotimaisen hypoteettisen esimerkin avulla.
Kuvitellaan tilanne, jossa väkivaltaisen vallankumouksen jälkeen Arkadianmäellä oltaisiin nostettu valtaan ulkovaltojen avustuksella tunnettuja äärioikeistolaisia ja rasistisia puolueita, jotka olisivat erityisesti ruotsin kielen- ja suomenruotsalaisvastaisia. 


Tilanne aiheuttaisi suurta huolta ahvenanmaalaisissa, jotka kokisivat nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä tulevaisuutensa ja turvallisuutensa uhatuksi. He järjestäisivät mielenilmauksia, jossa vaadittaisiin Ahvenanmaan liittämistä osaksi Ruotsia. 


Suomen poliittinen johto ei kuitenkaan olisi halukas antamaan ahvenanmaalaisille oikeutta päättää kohtalostaan ja olisi valmis tukahduttamaan liikehdinnän tarvittaessa voimakeinoin. Sattuisi yhteenottoja, joissa sekä poliisin, Suomen puolustusvoimien ja ’separatistien’ jäseniä kuolisi ja loukkaantuisi. 


Liittämistä ajavat tahot pyytäisivät Ruotsilta tukea ja virallinen Ruotsi kokisi ahvenanmaalaisten asian omakseen. Se päättäisi turvata kansanäänestyksen järjestämisen lähettämällä saarelle joukkojaan. Maarianhaminan kaduille ilmestyisi aseistettuja miehiä merkitsemättömissä maastopuvuissa, jotka nopeasti tunnistettaisiin ruotsalaisiksi sotilaiksi.


Pidettäisiin vaalit, joiden tuloksena ehdoton enemmistö olisi Ruotsiin liittymisen kannalla. Ahvenanmaa lähettäisi Ruotsille virallisen pyynnön liittymisestä ja jonka Ruotsi nopealla aikataululla hyväksyisi. 


Lehdistö Suomessa aloittaisi armottoman kampanjan Ahvenanmaata ja Ruotsia vastaan. Kansa saataisiin ennenkuulumattoman sotahurmoksen valtaan ja jotkut vaatisivat päästä vapaaehtoisina lahtaamaan hurreja. 


Suomen virallinen hallinto lähettäisi Ahvenanmaalle sabotöörejä tuhoamaan infrastruktuuria, mutta jäisi aikeista kiinni. Välikohtauksessa kuolisi ruotsalaista viranomaista. 


Mikä olisi kantasi? 


Omani olisi hyvin selvä; ahvenanmaalaisilla olisi täysi oikeus päättää omasta kohtalostaan (kuten on nykyisessä tilanteessakin). Jos virallinen Suomi ei sallisi tätä ahvenanmaalaisille ja uhkaisi näitä väkivallalla ja jos Ruotsi suojelisi ahvenanmaalaisten itsemääräämisoikeutta, toimisi Ruotsi moraalisesti oikein.


Jos ahvenanmaalaiset päättäisivät kansanäänestyksellä liittyä osaksi Ruotsia, olisi tätä päätöstä kunnioitettava. 


Ja jos kansainvälinen yhteisö ja media tuomitsisivat Ruotsin toimet, langettaisivat sille talouspakotteita ja keskittäisivät joukkoja sen rajoille vaatien sitä palauttamaan Ahvenanmaan Suomelle, mikä olisi Ruotsin vastaus? 


Toivottavasti se seisoisi loppuun asti ahvenanmaalaisten rinnalla, sillä yksin jätettyinä ja takaisin Suomeen ’palautettuna’ ahvenanmaalaisiin kohdistetut kostotoimenpiteet olisivat laajoja ja raakoja. Kuten ne olisivat myös Krimillä.


1. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1470883098364
2. https://translate.google.com/translate?hl=fi&sl=uk&tl=en&u=http%3A%2F%2Fhromadske.ua%2Fposts%2Fu-krymu-vidbulasia-perestrilka-mizh-viiskovymy-rf-ta-prykordonnykamy-fsb-rozvidka
3. http://euromaidanpress.com/2016/08/15/international-publicity-needed-to-prevent-torture-of-ukrainians-detained-in-crimea-saboteurs-case/#arvlbdata
4. http://en.censor.net.ua/photo_news/401297/image_of_ukrainian_saboteurs_tent_in_crimea_taken_from_fotolia_image_bank_photos
5. http://theduran.com/west-fails-back-ukraine-crimean-shoot-incident/
6. https://www.youtube.com/watch?v=fWk...
7. http://www.zerohedge.com/news/2015-...
8. https://www.youtube.com/watch?v=k06uOJAF2Tg

9. http://www.ibtimes.com/ukraine-russia-crisis-russian-soldier-arrested-allegedly-trying-cross-crimean-border-1853028  
10. http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/03/20/one-year-after-russia-annexed-crimea-locals-prefer-moscow-to-kiev/#79dcbf9e5951
11. https://en.wikipedia.org/wiki/Annexation_of_Crimea_by_the_Russian_Federation#Crimean_public_opinionOlemme saaneet kuulla myös kuinka vaarallinen propagandaradio Love FM on aloittanut venäläisen propagandan levittämisensä suomalaisilla radioaalloilla. Aihetta on ruodittu laajalti kaikissa päämedioissamme ja ihmetelty suureen 
ääneen onko tällainen toiminta ylipäätänsä laillista. [1,2,3]

Kuitenkin nämä tahot, jotka ovat asiasta kauhistuneet, lähettävät itse täsmälleen samoja uutisia. Toistan; Love FM Venäjän uutiset lähettää uutisia, jotka on käännetty suoraan venäläisten uutistoimistojen, kuten Interfaxin ja TASS:n uutisista. Samoja uutisia välittää eteenpäin mm. Reuters ja STT. Mutta tällaisilla epäoleellisilla seikoilla ei ole merkitystä, sillä Putin, Venäjä, trollit ja propaganda. 


Miksi olen valinnut myös itse lukea Venäjä uutisia? Lukea niitä ilman korvausta vain saadakseni osakseni loanheittoa? Koska sananvapauden puolesta, josta nyt nautimme, eivät aiemmat sukupolvet ole vain kärsineet, vaan myös menettäneet henkensä. Sananvapaus ei ole itsestäänselvyys, vaan vaatii edelleen puolustamista. Mustamaalaus on vielä kovin pieni hinta sen ylläpitämisestä.

Lisäksi olemme keskellä armotonta informaatiosotaa, jossa suomalaisille välitettävää tietoa vääristellään ja pimitetään, tämän sain kokea hyvin konkreettisesti vieraillessani Donbassissa
[4]. Ja koska informaatiosodan seuraava vaihe on modernein termein ’kineettinen’ sodankäynti. Hienon kuuloinen sana, joka tosiasiassa tarkoittaisi kymmenien tuhansien suomalaisten tuskaista kuolemaa ja maamme muuttumista rauniokasoiksi.

1. http://www.iltalehti.fi/uutiset/201...
2. http://yle.fi/uutiset/yle_tavoitti_...
3. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/a...

4. https://www.facebook.com/notes/jarmo-ekman/turistina-donetskin-kansantasavallassa/10154853348225016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email