perjantai 5. elokuuta 2016

Turistina Donetskin kansantasavallassa

Alkuun muutamia kysymyksiä, jotka saattavat askarruttaa ihmisiä ja joihin koen paikan päällä käyneenä kykeneväni vastaamaan:

Näkyikö Donetskin (DPR) tai Luhanskin (LNR) kansantasavalloissa ’pieniä vihreitä miehiä’?

Ei näkynyt. Yksittäisiä venäläisiä sotilaita kyllä, mutta niin näkyi myös yksittäisiä kolumbialaisia, espanjalaisia ja suomalaisia sotilaita.

Vaikuttivatko ihmiset elävän Venäjän tai heidän tukemiensa ’terroristien’ miehityksen ikeessä?

Eivät vaikuttaneet. Ihmiset tuntuivat elävän normaalia arkista elämää. Niin normaalia ja arkista kuin on elettävissä tilanteessa, jossa pommitukset ovat miltei jokaöisiä ja potentiaalinen laajojen taisteluiden puhkeaminen on olemassa. Kaupungilla tai muualla ei näkynyt suuria määriä sotilaita tai sotilaskalustoa.

Oliko kansantasavalloissa pulaa vedestä, ruoasta tai sähköstä?

En nähnyt tästä merkkejä. Liikuimme vapaasti kaupungilla ja jokaisessa kaupassa ja ravintolassa jossa kävimme, oli tarjolla runsaasti erilaisia elintarvikkeita. Vesi- tai sähkökatkoksia ei esiintynyt.

Miten yhteiskunta vaikutti toimivan muuten?

Kadut olivat siistejä, puistot olivat hoidettuja ja roskahuolto toimi. Myös ministeriöt ja virastot vaikuttivat olevan auki. DPR:n passeja mainostettiin ulkomainoksissa.

Oliko matkalla turvallista?

Koin oloni koko matkan ajan turvalliseksi. Toki vierailu etulinjoilla oli poikkeuksellinen kokemus, sillä alue oli laajasti miinoitettu ja oli riski, että vihollisuudet alkavat vastapuolelta yllättäen.

Mitä mieltä paikalliset olivat kansantasavaltojen tulevaisuudesta?

Henkilöt keiden kanssa keskustelin, näkivät kansantasavallan joko itsenäisenä tai osana Venäjää.

Suosittelisitko vastaavaa matkaa muille?

Ehdottomasti. Matka on erittäin antoisa ja silmiäavaava.
 

Mitkä asiat jäivät itselleni matkasta mieleen?

Vierailimme sotatoimialueella, mutta elimme siitä huolimatta tavallista turistin elämää, kävimme rannalla, torilla, museossa, puistoissa ja ravintoloissa ja joimme olutta terassilla. Mukaan mahtuivat myös yölliset seikkailut paikallisten sotilaiden kanssa ulkonaliikkumiskiellon hiljentämässä Donetskin yöelämässä, mutta se on tarina toiseen kertaan.

Kohtasin myös surua. Ihmisten silmissä, tuhotuissa taloissa ja hautakivissä. Sota ei koskaan ole ruusuista, vaikka olisikin oikeutettua. Ihmiset haluavat rauhaa. He eivät halua sotaa. Sisällissota on kenties sodista raadollisin. Erilaiset maailmankuvat omaavat veljet, siskot ja ystävät taistelevat toisiaan vastaan ja yhteydenpito rintamalinjojen eri puolilla katkeaa tyystin, kuten sain kuulla tapahtuneen myös Donetskissa.

Liittyen yhteiskunnan kehitykseen, olin erittäin otettu saadessani kuulla, että DPR:n ylimmän valtiojohdon kanssa oli keskusteltu mm. talousdemokratiasta ja hampun laajasta kasvatuksesta valtiossa ja vastaanoton olleen positiivinen. Kummatkin ehdotukset edustavat globaalin muutoksen kärkeä ja erityisesti talousdemokratia on aivan avainasemassa ihmiskunnan vapautumisessa pankkimafian otteesta ja ikuisen kasvun hulluudesta. DPR ja LNR nuorina valtioina olisivat tällaisiin kokeiluihin otollista maaperää.

Mieleenpainuvin hetki oli Prizrak-prikaatin komentajan, paikallisen ydinfyysikon, Alexey Markovin kyydissä matkalla etulinjaan. Ei niinkään kyyti tai määränpää, vaan se mistä keskustelimme. Hän kysyi kyydissä olleilta miksi olimme lähteneet matkalle. Vastasin, että näen Ukrainan tapahtumat osana suurempaa maailmanlaajuista kamppailua, jossa toista puolta edustavat globaalia harvainvaltaa ja tyranniaa ajavat tahot. Hän vastasi näkevänsä asian olevan juuri näin ja surua äänessään sanoi puolustautumisen olevan ainoa vaihtoehto.

Tämä oli juuri se syy miksi olin lähtenyt matkalle. Halusin omin silmin nähdä ja korvin kuulla olinko päätynyt oikeisiin johtopäätöksiin siitä mistä konfliktissa todella on kysymys. Vastaus ja monet muut matkalla koetut ja nähdyt seikat vahvistivat näkemyksiäni siitä, ettei Donbassissa taistella ja kuolla vain alueiden itsenäisyyden puolesta, vaan koko ihmiskunnan vapauden puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email