tiistai 12. huhtikuuta 2016

Talouden mannerlaatat liikkuvat

Maailman kullan dollarihinta asetetaan, tai ’fiksataan’ päivittäin London Bullion Market Associationissa (LBMA), jossa hinta perustuu kullan kysyntään ja tarjontaa.

LMBA aloitti 1980-luvun lopulla myös nk. paperikullan myynnin ja nykyään suurin osa kaupasta käydään sopimuksilla, joiden omistajille luvataan tietty määrä kultaa, mutta jota LMBA (tai kukaan muu) ei pidä hallussaan. Yhdelle fyysiselle kultaunssille voidaan myydä kymmenen tai vaikka sata paperikultaunssia. Koska ns. paperikultaa on huomattavasti enemmän kuin fyysistä kultaa, ei kullan hinta ole enää pitkään aikaan korreloinut fyysisen kullan kysynnän kanssa (jota on aina rajallinen määrä), vaan on pysynyt keinotekoisen alhaalla.


Shanghai Gold Exchange (SGE) aloittaa päivittäisen kullan yuanhinnan asettamisen 19.4. Aluksi se toimii vain Kiinan sisäisillä markkinoilla, mutta kansainvälinen kauppa alkaa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. SGE eroaa kriittisellä tavalla LMBA:sta, sillä se ei aio käydä kauppaa paperikullalla. Jotta SGE voi myydä sopimuksen kultakilon omistuksesta, täytyy tuon kultakilon jo olla SGE:n hallussa.


Jossain vaiheessa SGE:n asettama fyysisen kullan hinta tulee irtautumaan LMBA:n asettaman paperikullan hinnasta. Pankeilla ja muilla finanssilaitoksilla tulee olemaan huomattavia hankaluuksia selittää asiakkailleen, miksi SGE:n hinta on korkeampi kuin LMBA:n. Suuret läntisen pankit ovatkin kieltäytyneet osallistumasta SGE:n kauppaan, mutta Kiinan hallitus on varoittanut, että tämän tehdessään ne menettävät kokonaan pääsynsä Kiinan kultamarkkinoille. Kun asiakkaat huomaavat, ettei LMBA:n paperikullan hinta vastaa kullan todellista hintaa, eikä ole käypää kauppatavaraa SGE:ssä, tulee joukkopako LMBA:sta olemaan nopea.


Tämä on yksi osa taloudellisen vaikutusvallan siirtymistä lännestä itään. Länsi on onnistunut ylläpitämään vaikutusvaltaansa lähinnä pakottamalla maailman ostamaan raaka-aineita kuten öljyä ja kultaa dollareissa. Lisäksi pitämällä tuotteiden kuten kullan hinnan keinotekoisen alhaalla, on sen onnistunut ylläpitää luottamusta fiat-rahaan (jonka arvo ei perustu mihinkään konkreettiseen asiaan) ja jonka vetovastuussa ovat globaalisti olleet läntiset instituutiot kuten IMF ja BIS. Nyt BRICS maat ovat irtautumassa dollarista aloittamalla sekä kullan että öljyn hinnan noteeraamisen omissa valuutoissaan, tullaan dollarin kysynnässä, ja samalla läntisen pankkijärjestelmän vaikutusvallassa, näkemään suuri muutos.


Globaalin talouden mannerlaatat liikkuvat nyt poikkeuksellisella nopeudella. FED järjesti ennennäkemättömän hätäkokouksen 11.4, johon osallistuivat sekä presidentti Obama, että varapresidentti Biden. Voimme vain arvailla mitä tässä yleisölle suljetussa tapaamisessa keskusteltiin, mutta tunnelma ei luultavasti ollut riemukas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email