lauantai 9. huhtikuuta 2016

Nyt on aika

Suomalainen talousvaikuttaja Sixten Korkman kirjoitti Helsingin Sanomissa alkuvuodesta:

”Pääomamarkkinat ovat kansainvälisiä, ja pääomalle maksettava korvaus määräytyy globaaleilla markkinoilla. Omistajat vaativat suomaisilta yrityksiltä yhtä korkeaa tuottoa sijoituksilleen kuin mitä muualta on saatavissa.


Globaalilla markkinataloudella on oma logiikkansa. Sen pelisäännöt eivät ole reiluja.


Ne eivät täytä vaatimuksia, joita me niille mielellämme asettaisimme. Mutta kansantaloutemme toimintaympäristön ymmärtäminen on silti viisauden alku.”


Näinhän se on. Minkäs sille mahtaa. Globaalin markkinatalouden näkymätön käsi ohjaa pääomien virtaa armottomasti, mutta järkkymättömällä kosmisella viisaudella. Se että syyttäisi globaalia markkinataloutta työpaikkansa menetyksestä ja alle köyhyysrajan putoamisesta, on sama kuin syyttäisi painovoimaa mökkinsä katolta putoamisesta.


Mutta, mitä jos matkustamme muutamia satoja vuosia ajassa taaksepäin ja kuvittelisimme Korkmanin kommentoimassa erästä toista markkinaa: 


”Orjamarkkinat ovat kansainvälisiä, ja orjista maksettava korvaus määräytyy globaaleilla markkinoilla. Omistajat vaativat suomalaisista orjista yhtä korkeaa tuottoa sijoituksilleen kuin mitä muualta on saatavissa.


Globaalilla orjamarkkinoilla on oma logiikkansa. Sen pelisäännöt eivät ole reiluja.
Ne eivät täytä vaatimuksia, joita me niille mielellämme asettaisimme. Mutta orjamarkkinoiden toimintaympäristön ymmärtäminen on silti viisauden alku.”


Tätä emme olisi kuuna päivänä hyväksyneet! Olisimme marssineet samalta istumalta barrikadeille vaatimaan orjuuden lopettamista! Olisimme olleet valmiita uhraamaan vaikka henkemme inhimillisemmän huomisen puolesta! Vai olisimmeko?


The Guardian uutisoi tällä viikolla, että jos Yhdysvaltojen superrikkaat maksaisivat lainmukaisesti veronsa, kaikille maan kansalaisille voitaisiin taata perustulo. Globaalisti eliitin arvioidaan istuvan 21 – 32 triljoonaa verottamattoman dollarin päällä. 


Uskommeko hallitsijoiden varoituksia siitä, ettei orjuuden kieltämiseen nykyisessä taloustilanteessa ole varaa? Kuuntelemmeko plantaasinomistajien vakuutteluja siitä, miten niin valtavan ilmiön kuin orjuuden vastustaminen on turhaa? Uskommeko orjakauppiaiden argumentteja, että vaikka ihmisten myyminen saattaa olla moraalisesti väärin, ei se ole laitonta. Hiljennymmekö puuvillakaupassa työskentelevän naapurimme edessä?


Tulevat sukupolvet tulevat arvioimaan sinut sanojesi ja tekojesi perusteella. Hiljaisuutesi ja tekemättömyytesi on ääni rikollisen toiminnan jatkumiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Follow by Email