tiistai 5. toukokuuta 2015

Ukrainan konfliktista

Ukrainan konflikti on esitetty meille kuin B-luokan elokuvan juonena: pieni ja vilpitön Ukraina rakastaa rauhaa ja vapautta, mutta huonoksi onnekseen se on ison ja läpeensä pahan Venäjän ja sen vielä pahemman johtajan Putinin ikeessä. Ukrainan yrittäessä vapautua tukalasta tilanteesta, Venäjän paha (ja hullu) johtaja Putin kostaa ja hyökkää maahan. Kirkasotsainen ja rauhaa ja vapautta rakastava länsi on pakotettu auttamaan Ukrainaa sen taistelussa pahaa ja hullua Venäjän johtajaa vastaan. Venäjä ja sen johtaja tulevat tällaisesta rauhan ja vapauden määrästä aina vain pahemmiksi ja hullummiksi.

Olen kuullut saavani Puolustusvoimilta pian postia koskien sodanajan sijoitustani. Tämä asia on kerrottu minulle lukuisia kertoja Helsingin Sanomien, iltapäivälehtien ja muiden medioiden toimesta. Siinä ohessa olen saanut kuulla päivittäin ja tunneittain uutisia siitä millä uusilla tavoilla Venäjä uhkaa Suomea. Vaikka tilanne on Ukrainassa kevään aikana selvästi rauhoittunut, sotarumpu kertoo taukoamatta suomalaisia idästä uhkaavasta vaarasta. Jos en koulussa olisi saanut kuulla, että Suomessa on maailman vapaimmat ja puolueettomimmat tiedotusvälineet, voisin jopa kuvitella mielipiteisiini ja tunteisiini yritettävän vaikuttaa..

Naureskelisimme tällaiselle mustavalkoiselle tarinankerronnalle elokuvassa, mutta uskomme sen kuitenkin kuvaavan tosielämää, jos esittäjänä on arvostavamme taho kuten Helsingin Sanomat, Yle tai joku poliittisista päättäjistä. Tämä johtuu kognitiivisesta dissonanssista: uskomme mieluummin uskomattomiakin tarinoita, kuin kyseenalaistamme uskoamme totuutta ja auktoriteetti edustaviin tahoihin. Uskomme mieluummin valheisiin, kuin siihen mahdollisuuteen, että meille valehdeltaisiin.

Kuten oikea elämä ei ole koskaan, myöskään Ukrainan konflikti ei ole mustavalkoinen, vaan ennemminkin harmaan eri sävyjä. Venäjä ja Putin eivät ole vain pahoja ja hulluja ja Ukraina ja länsi eivät rakasta vain rauhaa ja vapautta. Kummallakin puolella on tahoja, jotka hyötyvät konfliktista. Kummallakin puolella on myös hyvin harvalukuinen joukko, jotka tekevät kaikkensa, ettei konflikti päättyisi ja että se edelleen laajenisi. 99% niin ukrainalaisista, venäläisistä kuin kaikkien muidenkin maiden kansalaisista söisivät kuitenkin mieluummin esimerkiksi hyvän lounaan ja leikkisivät lastensa kanssa, kuin lähtisivät tappamaan ja kuolemaan.

Yksipuolisen uutisoinnin takia meille on kuitenkin muodostunut kuva, että vain Venäjä uhkaa rauhaa Euroopassa. Kerronnasta on jäänyt puuttumaan esimerkiksi Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Victoria Nulandin ja NATO:n Euroopan-joukkojen komentajan Philip Breedloven kyseenalaiset roolit välien kiristymisessä. Viime vuoden alussa mielenosoitusten kiihtyessä Ukrainassa, Nuland kommentoi Ukrainan Yhdysvaltojen suurlähettilään kanssaan käymässään ja internetiin vuodetussa keskustelussaan näkemystään EU:n pidättäytyväisestä suhtautumisesta demokratiaa vaativiin mielenosoituksiin näin: ”Vitut EU:sta”. Tämä ymmärrettävästi järkytti mm. Merkeliä. [1]

Tämän vuoden maaliskuussa saksalaiset päättäjät olivat jälleen järkyttyneitä, sillä vaikka taistelut olivat tulitaukosopimuksen jälkeen Ukrainassa selvästi laantuneet, Breedlove piti Washingtonissa puheen, jossa hän kertoi Putinin jälleen kerran lisänneen panoksia ja että tosiasiassa tilanne ei ollut menossa parempaan vaan huonompaan suuntaa. Saksan valtiojohto ei voinut ymmärtää mistä Breedlove puhui, sillä Saksan ulkomaantiedustelun BDN:n keräämät tiedot eivät tukeneet Breedloven johtopäätösiä. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Breedloven tiedot poikkesivat Yhdysvaltojen Euroopan NATO-liittolaisten tiedoista ja lähteet Saksan liittokanslerin virastossa pitivät niitä ”vaarallisena propagandana”. [2]

Vahvistamattomien lähteiden mukaan saksalaiset pidättivät helmikuussa Nulandin avustajan ja Yhdysvaltalaisen Vanguard Groupin työntekijän, jolla oli mukanaan miltei miljardi dollaria käteistä rahaa, joilla oli tarkoitus rahoittaa kumpiakin sotivia osapuolia. Piti tämä paikkansa tai ei, hyvin pian tämän jälkeen Merkel, Hollande, ja Porosenko matkustivat Moskovaan ja saivat ilman Yhdysvaltoja tai Iso-Britanniaa nopeasti aikaiseksi tulitaukosopimuksen, joka toisin kuin mediassa arvioitiin, on toistaiseksi pitänyt hyvin. On huomionarvoista, että tulitaukosopimuksesta ja konfliktin laantumisesta huolimatta, Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat kuitenkin lähettäneet Ukrainaan omia joukkojaan.

Olisin silmää räpäyttämättä valmis saattamaan itseni vaaraan, jotta se suurinta osaa maailman konflikteista masinoiva hyvin harvalukuinen joukko saataisiin edesvastuuseen teoistaan. En kuitenkaan aio osallistua sellaiseen sotaan tai sen lietsontaan, jossa aivopestyt tai sotimaan pakotetut tavalliset kansalaiset tappaisivat toisiaan. Siksi palautankin Puolustusvoimien kirjeen avaamattomana pääesikuntaan.

Meitä on miltei seitsemän miljardia, jotka haluavat elää tasa-arvoisessa maailmassa rauhassa kaikkien ihmisten kesken. Jos sinä lukeudut näihin ihmisiin, älä osallistu sodanlietsontaan. Sulje televisio ja jätä iltapäivälehti lukematta ja käy mieluummin vaikka luonnossa kävelyllä. Ei tarvita mitään muuta kuin jokaisen henkilökohtainen päätös: ”minä en suostu sotimaan niin kutsutun eliitin sotia” ja sodat ja kärsimys loppuvat välittömästi.1. http://www.theguardian.com/world/2014/feb/07/angela-merkel-victoria-nuland-eu-unacceptable

2. http://www.spiegel.de/international/world/germany-concerned-about-aggressive-nato-stance-on-ukraine-a-1022193.html

1 kommentti:

  1. Kiitos Rakas Ystävä jälleen lohullisesta, sekä ajanhermolla olevasta pohdinnasta, josta hyvinkin samanlaisia ajatuksia ollut pyörimässä päässäni. :-D

    VastaaPoista

Follow by Email