perjantai 8. toukokuuta 2015

Maan ulkopuolisesta elämästä

On kulunut kaksikymmentä vuotta siitä, kun ensimmäinen planeetta havaittiin toisen samankaltaisen tähden kuin Auringon ympärillä. Tätä ennen emme voineet kuin olettaa muillakin tähdillä olevan omien planeettojemme kaltaisia kiertolaisia. Nyt näitä aurinkokunnan ulkopuolisia niin sanottuja eksoplaneettoja on löydetty jo yli 1900. [1]

Uusien löydösten pohjalta pelkästään galaksissamme Linnunradalla on arvioitu olevan yli 160 miljardia eksoplaneetta, joista noin yhdeksän miljardia on maankaltaisia asuttavalla lämpimällä vyöhykkeellä sijaitsevia. [2] Koska maailmankaikkeudessa on arviolta 100 – 200 miljardia galaksia, voidaan kaikkien maankaltaisten eksoplaneettojen määräksi laskea kuusi sekstiljoonaa (6 ja 21 nollaa). Niitä on siis enemmän kuin hiekanhyviä kaikilla maailman rannoilla yhteensä (5 ja 21 nollaa). [3] Jos maalliset murheet painavat, ei tarvitse kuin kävellä rannalle ja antaa kourallisen hiekkaa valua sormien lävitse saadakseen ongelmille laajemman perspektiivin.

Jos todennäköisyydet elämän kehittymiseen pelkästään Maapallolla ovat yksi kuudesta sekstiljoonasta, niin missä kaikki sitten ovat? Tämä kysymys on askarruttanut ihmisiä varmasti jo yhtä pitkään, kuin olemme tallanneet tämän planeetan pintaa. On esitetty teorioita siitä, että tähtienvälinen matkustaminen on avaruuden valtavien etäisyyksien takia lopulta miltei mahdotonta tai että olemme niin paljon vierailijoita kehityksessä jäljessä, että kommunikointi olisi samankaltaista kuin jos me yrittäisimme keskustella muurahaispesän kanssa.

Koska avaruusalukset eivät vielä ole massoittain laskeutuneet takapihoillemme, on ihmiskunta eri tavoin keskittynyt etsimään elämää tai sen mahdollisuuksia aurinkokunnasta ja sen ulkopuolelta. Pitkään emme olleet varmoja edes juoksevan veden olemassaolosta Maapallon ulkopuolella, mutta kuluva vuosi on nähnyt nopeassa tahdissa uutisia, jotka eivät vain tue Maan ulkopuolista elämää, vaan pitävät sitä todennäköisenä.

Carnegie Instituutin tutkijat kertoi tammikuussa löytäneensä mahdollisen asuttavan ”supermaapallon” kosmisessa mittakaavassa aivan Maapallon naapurista, 22 valovuoden päästä. Planeettaa vastaanottaa saman määrän energiaa tähdeltään kuin Maa vastaanottaa Auringolta ja lämpötilojen on näin ollen laskettu olevan lähellä oman planeettamme lämpötiloja. Myös veden läsnäolo planeetalla nähdään melko todennäköisenä. [4] Nykyisin käytössä olevalla teknologialla 22 valovuotta on tavattoman pitkä matka, mutta aivan viimeaikaiset vahvistukset polttoaineettoman työntövoiman onnistuneesta tuottamisessa tuovat sen jo huomattavaksi lähemmäs kotiplaneettaamme. [5]

Maaliskuussa NASA vahvisti arviot juoksevasta vedestä Marssissa, olosuhteen jonka oletetaan olevan edellytys elämän kehittymiselle. Vettä ei ollut esiintynyt vain siellä täällä, vaan massiivisen meren kerrottiin kerran peittäneen miltei puolet planeetan pohjoisesta pallonpuoliskosta. [6] Huhtikuussa NASA kertoi koko aurinkokunnan olevan pullollaan vettä. Sitä löytyy planeetoilta ja asteroideilta ja yllättävästi myös Jupiterin ja Saturnuksen kuilta Ganymedelta, Europalta, Callistolta, Encaladukselta ja Titanilta. Varsinkin Europa ja Encaladus ovat elämän kannalta mielenkiintoisia, sillä niissä vesi on nestemäisessä muodossa ja kosketuksissa mineraalirikkaan kivipohjan kanssa. [7] Nämä aurinkokunnan hyvin vesirikkaat olosuhteet ovat otollisia ylläpitämään elämää.

NASA/GSFC

Toisaalta aurinkokunnastamme kuului maaliskuussa kummia, sillä NASA:n Dawn avaruusluotaimen lähestyessä kääpiöplaneetta Cerestä, näkyi sen pinnasta otetuissa kuvissa kaksi kirkasta valopistettä. Yllätyksellisten valopisteiden alkuperä askarruttaa tiedemiehiä ja NASA on antanut Internet-sivujensa kautta myös yleisölle mahdollisuuden osallistua arvuutteluun. [8, 9] Mediassa spekulaatiot liikkuvat suolatasangoista aina vieraan sivilisaation aikaansaannoksiin. [10] Dawn lähestyy edelleen Cerestä ja valopisteiden tarkempi alkuperä selvinnee tässä kuussa, kun luotain siirtyy matalammalle kiertoradalle kääpiöplaneetan ympärille.

NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Saman kuun lopussa tutkijat kertoivat avaruusteleskooppien vastaanottaneen kymmenen vuoden aikana ulkoavaruudesta kymmenen nopeaa radioaalto-pursketta. Purskeiden hajontaluku oli joka kerta luvun 187,5 monikerta ja sattuman todennäköisyyden tälle toistuvuudelle laskettiin olevan 0,05%. Ilmiö ei selity nykyisellä avaruusfysiikalla ja yhdeksi sen syntymekanismin mahdollisuudeksi arveltiinkin maan ulkopuolista keinotekoista lähdettä. [11]

NASA:n johtava tiedemies arvioi maaliskuussa ihmiskunnan saavan vahvistuksen maan ulkopuolisesta elämästä jo seuraavan kymmenen vuoden aikana ja hänen mukaansa aivan varmasti tulemme näkemään siitä todistusaineistoa 20 - 30 vuoden sisällä. [12] Vuosilukujen asettaminen elämän löytymiselle maapallon ulkopuolelta on hyvin vahva kannanotto johtavalta avaruusjärjestöltä.

Virastaan luopuva Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vanhempi neuvonantaja John Podesta puolestaan kertoi alkuvuodesta hänen suurimman epäonnistumisensa olleen viime vuonna se, ettei hän tälläkään kertaa paljastanut salaisia Ufo-kansioita. Podesta toimi myös presidentti Bill Clintonin kansliapäällikkönä vuosina 1998 – 2001. [13]

Presidentti Obama vieraili maaliskuussa Jimmy Kimmel Live showssa ja kun hänelle kerrottiin entisen presidentin Clintonin sanoneen, ettei salaisia Ufo-kansioita ollut olemassa, Obama vastasi: ”Näin meitä on ohjeistettu sanomaan.” [14] Vitseissä on aina sanottu piilevän myös totuuden siemen.

Yhden teorian mukaan maailmankaikkeus on pullollaan älyllistä elämää ja maapallo on ollut ja on edelleen älyllisten olentojen vierailun kohde, mutta meidät on pidetty tästä autuaan tietämättöminä. Jos tilanne olisi tämä, olisi totuuden ennemmin tai myöhemmin tultava esille. Yksi tapa toteuttaa julkitulo, olisi niin sanottu pehmeä paljastus. Pehmeässä paljastuksessa kaikkea ei kerrottaisi kerralla, vaan ihmiskunta totutettaisiin ensin tipoittain ajatukseen maan ulkopuolisesta elämästä, kunnes eräänä päivänä saisimme kuulla päättäjillämme olevan meille hyvin tärkeää asiaa.

Olemmeko pehmeän paljastuksen alkuvaiheessa? Lähitulevaisuus näyttää. Siihen asti totuus on edelleen tuolla ulkona.


1. http://en.wikipedia.org/wiki/Exoplanet

2. http://www.huffingtonpost.com/2013/11/04/earth-size-planets_n_4215873.html

3. http://www.cnet.com/news/the-milky-way-is-flush-with-habitable-planets-study-says/

4. http://www.gizmag.com/new-super-earth-discovered/21339/

5. http://www.nasaspaceflight.com/2015/04/evaluating-nasas-futuristic-em-drive/

6. http://www.nasa.gov/press/2015/march/nasa-research-suggests-mars-once-had-more-water-than-earth-s-arctic-ocean

7. http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4541

8. https://www.nasa.gov/jpl/dawn/bright-spot-on-ceres-has-dimmer-companion

9 . http://www.jpl.nasa.gov/dawn/world_ceres/#

10. http://www.cnet.com/news/8-possible-explanations-for-those-bright-spots-on-dwarf-planet-ceres/

11. http://www.newscientist.com/article/mg22630153.600-is-this-et-mystery-of-strange-radio-bursts-from-space.html#.VUqm1WY0RCE

2 kommenttia:

  1. Onko maapallo todellakin pallo?? Ja avaruus on avaruus? Tutustu Flat earth teoriaan...

    VastaaPoista
  2. Olen aiemmin kirjoittanut: "Tiedän nykyään enää yhden asian varmasti; minä olen. Minä olen kokemuksessa ei ole saumoja tai rajoja, joten niitä voi olla vain yksi."

    Olen kuitenkin tutustunut myös flat earth teoriaan ja tullut siihen tulokseen, että todennäköisin muoto planeetallemme on edelleen pallo tai soikio. Kenties pääsemme jokin päivä itse omin silmin näkemään mikä asianlaita todellisuudessa on.

    VastaaPoista

Follow by Email